Van koffieteelt naar internationale export: bezoek aan Kivinaki en Elisur

Afgelopen maand reisden collega’s Gert-Jan en Peke af naar Peru voor een reeks bezoeken aan telers van sinaasappel en gember. Hoogtepunt was het bezoek aan coöperatie Kivinaki, waar zij als echte eregasten werden onthaald. Voor de boeren is dit project van grote betekenis: het is voor het eerst dat hun sinaasappels – onder eigen regie – als vers product naar Europa worden geëxporteerd.

Van koffie naar citrus 

Koffie is al decennialang een belangrijk gewas in de regio. Maar na een grote uitbraak van koffieroest (La Roya) in 2013 verdween de koffie uit de lager gelegen gebieden. Veel boeren schakelden deels over op sinaasappel en gember, vaak naast hun bestaande koffiepercelen op hoger gelegen gronden. Die diversificatie vormt nu de basis voor een nieuwe fase: eerst in de vorm van export van biologisch sinaasappelsap, en nu ook als vers product. 

Leefbaar inkomen en biodiversiteit 

De telers van Kivinaki zijn smallholders met gemiddeld 5 à 6 hectare sinaasappels. De meeste boeren combineren citrus met andere gewassen zoals mango, papaja, kokosnoot, bananen, mais, peper en bamboe – wat zorgt voor biodiversiteit en natuurlijke veerkracht op het land. Er wordt biologisch geteeld met behulp van natuurlijke meststoffen zoals compost en guano de isla (organische mest van zeevogels). Met 3 hectare sinaasappelteelt kan al een Living Wage worden behaald – voldoende voor voeding, huisvesting, zorg, onderwijs en een kleine reserve. De meeste Kivinaki-boeren overschrijden die grens ruim. 

Eerste container: een mijlpaal 

Het vertrek van de eerste container werd groots gevierd. Peke hielp mee op de werkvloer, beantwoordde vragen over specificaties en controleerde samen met het team de eerste dozen. Na het opbouwen van de pallets door een lokaal bedrijf met ervaring in de export van verse producten, werd de container onder applaus en camera’s uitgezwaaid. Een historisch moment voor Kivinaki, Agroideas én Eosta. 

Overheidssteun als katalysator 

Voor Peru is dit project van groot belang. De overheid – via Agroideas – nam het merendeel van de investering in het nieuwe pakhuis van Kivinaki voor haar rekening. Een directe impuls voor duurzame teelt en economische ontwikkeling in de regio. 

 

Vertrouwen en betrokkenheid 

Tijdens het bezoek ondersteunde Eosta op alle fronten: van kwaliteitscontrole en verpakkingsdetails tot logistieke adviezen en marktinzichten. De wederzijdse inzet en het enthousiasme onderstreepten het vertrouwen in deze nieuwe samenwerking. 

Bezoek aan onze nieuwe teler Elisur Organic 

Gert-Jan bracht ook een bezoek aan Elisur Organic – een professionele leverancier van biologische gember, in 2015 opgericht door vier vrienden. Het bedrijf werkt met smallholders en hanteert een strikt protocol om kwaliteit en voedselveiligheid te borgen. De gember is biologisch geteeld, daarnaast biedt Elisur ook Fairtrade gecertificeerde gember aan.   

Eosta bezoekt al haar leveranciers persoonlijk voordat er geleverd wordt. Zo houden we toezicht op de teeltwijze en productkwaliteit, maar bovenal bouwen we aan persoonlijke relaties. Met Elisur is hiermee een veelbelovende eerste stap gezet. 

Meer weten over onze Peruaanse telers of hun producten? Neem contact op met je Eosta-accountmanager. 

U bent hier